Jdi na obsah Jdi na menu
 


Alexandr Sergejevič Puškin

25. 11. 2009

Alexandr Sergejevič Puškin AleksandrPushkin.jpg

Život a dielo

Po otcovi Sergejovi Ľvovičovi pochádzal zo starého šľachtického rodu, matka Anna Osipovna bola vnučkou murína Ibrahima Hannibala, krstného syna a obľúbenca cára Petra Veľkého. Už ako dieťa mal rád knihy a zaujímal sa o literatúru. V roku 1811 vstúpil do lýcea v Cárskom sele, prestížneho učilištia pre budúcu ruskú elitu. Tam sa začína rozvíjať jeho básnický talent. V roku 1817 zložil maturitné skúšky a zamestnal sa na ministerstve zahraničných vecí.

V Petrohrade vstupuje do literárneho spolku Arzamas a dostáva sa do víru veľkého sveta, spoznáva liberálne myšlienky prichádzajúce z Francúzska. Schádza sa so spolkom Zelená lampa. Od intímnej lyrickej tvorby prechádza k básňam oslavujúcim slobodu ducha a mysle. V roku 1820 bol z Petrohradu vypovedaný pre svoje satirické básne. Istý čas žil na juhu Ruska a na rodinnom statku pri Pskove. Cestuje po Kryme a Kaukaze. V Kišiňove nadväzuje kontakty s neskoršími dekabristami. Ešte v ten istá rok vyšla jeho lyrická poéma Ruslan a Ľudmila a zároveň dokončuje poému Kaukazský zajatec.

Puškinova podobizeň na jednorubľovej minci.

V roku 1823 je po intervenciách priateľov preložený do Odesy pod kuratelu kniežaťa Voroncova. Píše poému Bachčisarajská fontána a Cigáni. Začína písať svoje vrcholné dielo - Eugena Onegina. V roku 1825 dokončil tragédiu Boris Godunov, žartovnú poému Gróf Nulin a ďalej pokračuje v písaní Eugena Onegina.

V decembri 1825 umrie cár Alexander I. a v Petrohrade vypukne povstanie dekabristov, zhodou náhod sa ho však Puškin nemôže zúčastniť. V roku 1826 mu nový cár Nikolaj I. povolil pobyt v Moskve, kde Puškin žil pod dohľadom polície a pracoval ako cárov osobný cenzor. Cár odmieta Puškinovu stať O ľudovej výchove, v ktorej sa Puškin snažil pomôcť svojim uväzneným a vyhnaným priateľom - dekabristom; a taktiež cár nepovolí vydať Borisa Godunova.

Neskôr, v roku 1827, sa púšťa do písania románu o svojom pradedovi - Černoch Petra Veľkého. O dva roky na to vydáva poému Poltava a vydáva sa na svoju druhú cestu po Kauzake. V apríli 1830 žiada o ruku vtedy osemnásťročnú Natáliu Gončarovovú, ktorá bola považovaná za jednu z najoslnivejších petrohradských krásavíc. Odchádza na jej statok Boldino. Medzitým v Rusku vypukne cholera a Puškin je nútený ostať v Boldine a čakať niekoľko mesiacov. Nastáva povestná „boldinská jeseň“ - obdobie najväčšej Puškinovej kreativity. Okrem 40 lyrických básní sa z Boldina vracia s poviedkami, štyrmi malými tragédiami: Skúpy rytier, Mozart a Salieri, Kamenný hosť a Hostina v čase moru, ale najmä s dokončeným románom vo veršoch - Eugen Onegin.

Puškinova socha v Petrohrade.

Vo februári 1831 sa žení s Gončarovovou a definitívne sa sťahuje do Petrohradu. Opäť pracuje ako ministerský úradník a študuje v cárskych archívoch materiály k historickej práci o Petrovi Veľkom. Nasledujúci rok sa stáva otcom - narodila sa mu dcéra Mária, nasleduje dcéra Natália a synovia Alexander a Grigorij. V roku 1833 udelil cár Puškinovi najnižšiu dvorskú hodnosť, aby Puškinova manželka, ktorej sa otvorene dvoril, mala prístup na všetky dvorské plesy. Medzitým Puškin odchádza na Ural zbierať informácie k dejinám Pugačevovej vzbury. Dokončuje novelu Piková dáma a svoju vrcholnú poému Medený jazdec.

Zomiera 10. februára 1837 po zranení, ktoré utŕžil v súboji s Georgesom d'Anthèsom dva dni predtým.

Ukážky 

Kto žil a myslel, tomu v duši Vy ešte môžte v zlatých dňoch
sú ukradnutí ľudia, svet. a v zlatých nociach šalieť, zmierať,
Kto citlivý bol, toho dusí vám dosial žičí dobrý boh
vidina dní, čo nejdú späť: žíznivé oči vábnych dievčat.
ten si viac s krásou nepripíja, Spievajte, mňa to nemrzí,
ten vie, že uštipla ho zmija a vychutnajte večer do dna.
spomínania i ľútosti. Ja vašim slastiam plným ohňa,
- Eugen Onegin (1823-1831) len usmejem sa cez slzy.
  - Priateľom (1816)

Výberová bibliografia 

  • 1820: Ruslan a Ľudmila (Руслан и Людмила); poéma
  • 1822: Kaukazský väzeň (Кавказский пленник); poéma
  • 1824: Bachčisarajská fontána (Бахчисарайский фонтан); poéma
  • 1825: Boris Godunov (Борис Годунов); dráma
  • 1827: Cigáni (Цыганы)
  • 1832: Eugen Onegin (Евгений Онегин); veršovaný román
  • 1833: Piková dáma (Пиковая дама); novela´
  • 1833: Medený jazdec (Медный всадник); poéma
  • 1836: Kapitánová dcéra (Капитанская дочка); novela
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

viagra and cialis discount afhsdbcUnfaimeyfopl

(priomloh, 28. 5. 2021 16:33)

does cigna cover cialis https://rcialisgl.com/ - us cialis online pharmacy facts about cialis

tnoegfdgaishBtjCoellz

(ImmapAsd, 28. 5. 2021 12:59)

purchase original cialis https://cialisjla.com/ - cialis for daily use buying cialis online in australia

24 hour pharmacy near me dgsolbvfdUnfaimenyrxp

(priomVed, 27. 5. 2021 1:13)

cialis side effects heart https://krocialis.com/ - doxazosin and cialis cipla cialis

tadalafil tablets 20 mg olgstnoegfdgaishBtjCoelld

(GtnbImmap, 22. 5. 2021 13:32)

what is the shelf life of viagra https://jokviagra.com/ - is viagra over the counter usa viagra experience

philidor pharmacy dgsolbvfdUnfaimelavyo

(Lbsopriom, 18. 5. 2021 2:19)

cialis manufactured in canada https://ucialisdas.com/ black cialis

purchase peptides tadalafil hvdgeeahdgaishBtjCoellc

(BbshLews, 17. 5. 2021 11:54)

when should you take viagra https://loxviagra.com/ indian viagra

qual o efeito do viagra no homem fcsogsaxzvofbldgaishBtjCoello

(AnooNeunc, 16. 5. 2021 3:36)

lipitor y viagra https://llviagra.com/ - order viagra mastercard ar viagra veikia moteris

mylan tadalafil vs cialis olgstnoegfdgaishBtjCoelll

(GtnbImmap, 13. 5. 2021 19:33)

how long does viagra work https://jokviagra.com/ buying viagra online legally

cialis 10 mg tablet afhsdbcUnfaimedrhvh

(Rebfpriom, 12. 5. 2021 20:51)

cheap cialis prices https://rcialisgl.com/ - buy cialis in australia buy cialis overnight delivery

Etodolac frbdcacldgaishBtjCoellk

(JebgNeunc, 9. 5. 2021 21:41)

affordable pharmacy https://pharmacylo.com/ 24 hour drug store near me

viagra receita 2012 fhwsbbolthdgaishBtjCoelle

(FmrfNeunc, 4. 5. 2021 20:24)

cialis uk https://cialisee.com/ cheapest generic cialis australia

free pharmacy technician ce afhdbcUnfaimeiruoo

(Rfvbpriom, 1. 5. 2021 13:23)

buy cialis online free shipping https://cileve.com/ - buy cialis withiut a prescription cialis 20 mg, best price

para que es cialis tadalafil 20 mg hvgeeahdgaishBtjCoello

(BbdfLews, 1. 5. 2021 6:17)

best places to buy viagra https://gensitecil.com/ - ingredients in viagra viagra samples

pharmacy technician dgsbvfdUnfaimeuwmfv

(Lhdvpriom, 30. 4. 2021 18:05)

cialis black 800mg https://asciled.com/ - 800 mg black cialis over night ship 800 mg cialis black 800 mg pill house

compound pharmacy afhdbcUnfaimevklzg

(Rfvbpriom, 24. 4. 2021 19:16)

generic cialis and overnight https://cileve.com/ san antonio cialis doctor

college of pharmacy dgsbvfdUnfaimeupbjj

(Lhdvpriom, 24. 4. 2021 3:31)

canadian pharmacy cialis https://asciled.com/ cialis con alimentos

who to write a thesis fhsbbolthdgaishBtjCoellb

(FbsfNeunc, 23. 4. 2021 22:28)

Super ED Trial Pack https://uspharmus.com/ - Gyne-Lotrimin buy prescription drugs canada

is cialis generic olgsanvoegfdgaishBtjCoells

(GrvImmap, 26. 3. 2021 16:01)

https://kloviagrli.com/ - drugs like viagra https://vigedon.com/ - cheap viagra free shipping https://llecialisjaw.com/ - cialis daily dosage https://jwcialislrt.com/ - cialis commercial 2016 https://jecialisbn.com/ - how long for cialis to work